متاسفانه تصویر مورد نظر بارگذاری نشد !

معامله فیوچرز چیست؟

2 مرداد 1400 . تعداد نظرات 2

معامله فیوچرز چیست؟

معامله فیوچرز (Futures Trading) به‌عنوان یکی از مهم‌ترین و کاربردی‌ترین ابزارها در بازارهای مالی شناخته می‌شود که در جهت کاهش ریسک و پویایی بازار مورداستفاده قرار می‌گیرد. در این مقاله نحوه کار در این بازارها، انواع دارایی‌هایی که در این نوع قرارداد معامله می‌شوند، مزایا و معایب استفاده از این ابزار را بررسی می‌کنیم. اگر به دنبال درک بهتر این روش و شناخت چگونگی عملکرد آن هستید با ما همراه باشید.

بررسی معاملات فیوچرز

معامله فیوچرز یکی از انواع معاملات آتی است که در آن، دو طرف قرارداد یعنی خریدار و فروشنده برای معامله یک دارایی با قیمتی مشخص در یک‌زمان مشخص در آینده به توافق می‌رسند. در واقع شما با استفاده از این روش، قیمت آینده یک دارایی را پیش‌بینی می‌کنید و بدون داشتن آن وارد معامله خرید یا فروش می‌شوید. اگر پیش‌بینی شما درست باشد، در زمان مشخص شده سود خود را از بازار دریافت کرده و از آن خارج می‌شوید. در غیر این صورت باید قیمت توافق شده را به‌طرف مقابل پرداخت کنید.

اجازه دهید با یک مثال موضوع را برای شما شفاف کنیم. فرض کنید دو فرد در یک بازار معامله می‌کنند. شخص A پیش‌بینی می‌کند که قیمت این دارایی از ۱۰ هزار دلار بیشتر خواهد شد پس، معامله لانگ (خرید) باز می‌کند؛ اما شخص B عکس این پیش‌بینی را انجام داده و معامله شورت (فروش) باز می‌کند. در تاریخ مشخص شده، قیمت دارایی ۸ هزار دلار می‌شود. در نتیجه شخص A دو هزار دلار ضرر کرده و شخص B دو هزار دلار سود می‌کند.

توجه داشته باشید که کارمزد حاصل از معاملات فیوچرز در زمان قرارداد محاسبه شده و از طرفین معامله دریافت می‌شود و نمی‌توان پرداخت آن را به تاریخ سررسید قرارداد موکول کرد.

معامله فیوچرز چیست؟

بازارهای مناسب معامله فیوچرز

این معاملات را می‌توان در بازارهای متعددی انجام داد؛ اما از مهم‌ترین آن‌ها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد.

  • کالا
  • دارایی‌های دیجیتال
  • نفت
  • طلا
  • سهام
  • نرخ بهره
  • غذا
  • ارز

انواع معاملات فیوچرز

معامله فیوچرز را می‌توان از نظر زمانی به دودسته تقسیم‌بندی کرد.

  • قرارداد فیوچرز دارای سررسید
  • معامله آتی بدون سررسید
معامله فیوچرز چیست؟

دارای سررسید

در این روش خریدار و فروشنده متعهد می‌شوند در تاریخی خاص و با مبلغی مشخص معامله را انجام دهند. در زمان سررسید، نوسانات قیمت روی توافق انجام شده هیچ تأثیری نمی‌گذارد و طرفین باید به تعهدات خود عمل کنند.

فرض کنید کارخانه‌دار، قرارداد خرید گندم را به صورت فیوچرز با کشاورزی منعقد می‌کند. در نتیجه طرفین توافق می‌کنند تا گندم را در تاریخ و مبلغی مشخص تحویل داده و پول آن را دریافت کنند. اگر در سررسید، قیمت گندم افزایش یا کاهش یابد، هیچ تفاوتی در مفاد قرارداد ایجاد نمی‌شود و هر دو طرف باید به تعهدات خود عمل کنند.

دارایی بدون سررسید‌

نوع دوم ازاین‌قرارداد، بدون سررسید است که به آن پرپچوال (Perpetual Futures) نیز گفته می‌شود و در میان معامله‌گران از محبوبیت بسیار بالایی برخوردار است. بسیاری از افرادی که در بازارهایی مثل ارز دیجیتال، نفت و … فعالیت می‌کنند علاقه زیادی به استفاده از این نوع قراردادها دارند. در این مدل، قیمت دارایی مشخص می‌شود؛ اما زمان تحویل آن نامعلوم است.

روش تسویه در Future

یکی از ویژگی‌های معامله فیوچرز، تنوع روش‌های تسویه در آن است. خریدار و فروشنده می‌توانند با توجه به نیاز خود یکی از روش‌های موجود را انتخاب کنند. در ادامه انواع آن‌ها را شرح می‌دهیم:

  • تسویه نقدی
  • تسویه فیزیکی
  • تسویه ترکیبی
  • تسویه غیراستاندارد

نقدی

یکی از روش‌هایی که در معامله فیوچرز از آن استفاده می‌شود تسویه نقدی است. در این حالت، پرداخت مبلغ معامله بر اساس تفاوت قیمت روز با قیمت ذکر شده در قرارداد محاسبه و پرداخت می شود. از این روش به دلیل سرعت بالا برای معامله ارزها، منابع طبیعی، کالاهای مصرفی و … استفاده می کنند.

 این روش در قراردادهایی کاربرد دارد که تاریخ انقضا در آن‌ها مشخص باشد.

فیزیکی

در این روش، فروشنده باید دارایی مورد معامله را در تاریخی مشخص به خریدار تحویل دهد و مبلغ مورد توافق را دریافت کند. از تسویه فیزیکی زمانی استفاده می‌شود که مورد معامله قابلیت تحویل فیزیکی را داشته باشد. به‌عنوان‌مثال برای معاملات نفت، طلا و محصولات کشاورزی می‌توان از این نوع قرارداد استفاده کرد.

ترکیبی

در این روش، هم‌زمان از تسویه نقدی و فیزیکی استفاده می‌شود. یعنی بخشی از قرارداد با انتقال فیزیک دارایی و بخشی دیگر با پرداخت پول نقد تسویه می‌شود.

غیراستاندارد

در روش غیراستاندارد تسویه به شکل معمول انجام نمی‌شود و این توافقات بین طرفین است که مدل آن را مشخص می‌کند. این روش مناسب صنایع یا معاملات خاصی است که ویژگی یا مشخصات محصول، چگونگی ارزش‌گذاری آن را مشخص می‌کند.

به‌عنوان‌مثال ممکن است در یک معامله فیوچرز فروش قیر، طرفین توافق کنند که قیمت نهایی بر اساس قیمت روز نفت یا ترکیب قیر محاسبه شود.

منبع: wallex

دسته بندی: کسب و کار
برچسب ها

من babak HosseinNia ، نویسنده این مقاله هستم .

دیدگاه خود را وارد کنید